Schaatsster Kok pakt eerste wereldbekerzege op 500 meter

Foto: ANP

Schaatsster Femke Kok heeft voor de eerste keer in haar loopbaan een wereldbekerrace gewonnen. De 20-jarige Friezin zegevierde achter gesloten deuren in Thialf op de 500 meter. Dat deed ze in een tijd van 37,08 seconden. Daarmee evenaarde Kok haar persoonlijke record en bleef ze opnieuw een fractie boven het Nederlands record van 37,06, dat sinds januari 2013 op naam staat van Thijsje Oenema.

De Russin Angelina Golikova pakte zilver met 37,30. Het brons ging naar de Canadese Heather McLean. Jutta Leerdam, die vorig weekeinde de Europese sprinttitel veroverde, reed de zesde tijd (37,50), op de zevende plaats gevolgd door Michelle de Jong, die zichzelf met 37,79 verbeterde. Dione Voskamp (tiende in 37,94) en Jorien ter Mors (dertiende in 38,01) belandden in de middenmoot.

Kok eindigde vorig weekeinde bij de NK sprint op de derde plek. Ze reed toen in beide manches op de 500 meter iets minder snel: 37,52 en 37,48. Kok profiteerde optimaal van de goede omstandigheden in Thialf, met snel ijs en een relatief lage luchtdruk. Ook had de Nederlands kampioene niets te duchten van de sprintsters uit Azië, onder wie de Japanse toppers Nao Kodaira en Miho Takagi. Zij bleven vanwege de coronapandemie in eigen land.

“Mijn start ging nog niet zo goed, die viel wat tegen”, blikte Kok bij de NOS terug op haar winnende race. “Maar ik reed daarna een heel goed rondje en ook de bochten en de kruising verliepen naar wens. Ik was heel blij met mijn tijd, maar toch wel weer jammer dat ik net niet ietsje sneller was. Weer 37,08, weer net niet. Met een betere start had ik het record nu zeker gered. Ik hoop echter ooit een 36-er hier in Thialf te rijden. Hopelijk komende maand al bij de WK afstanden.”