Eerste wereldtitel in Italië naar Zwitserse skiester Gut

Foto: ANP

De Zwitserse skiester Lara Gut-Behrami heeft de eerste wereldtitel gepakt bij de WK in Cortina d’Ampezzo. De 29-jarige Gut was, zoals ook al vrijwel het hele seizoen in de wereldbeker, de beste op de super-G. Haar landgenote Corinne Suter pakte het zilver, het brons ging naar de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, die twee jaar geleden de beste was op dit onderdeel.

Gut was met 1.25,51 de snelste op de Italiaanse piste. Suter gaf 0,34 seconde toe, Shiffrin 0,47 seconde. Gut had de laatste vier wereldbekerwedstrijden op de super-G in de aanloop naar de WK allemaal gewonnen.

De Zwitserse pakte in Cortina d’Ampezzo haar eerste wereldtitel, nadat ze bij eerdere WK’s al drie zilveren en twee bronzen medailles had gepakt. “Ik ging niet naar beneden om goud te winnen, ik ging naar beneden om te laten zien wat ik kan”, zei de Zwitserse, die haar favorietenrol waarmaakte. “Dat is een groot verschil met vorige WK’s.”

Shiffrin raakte haar status als wereldkampioene op de super-G kwijt, maar met brons was ze ook heel tevreden. De Amerikaanse had ruim een jaar geen super-G geskied na de dood van haar vader. “Het is geweldig om weer door de heuvels te skiën, ik geniet hier enorm van”, zei Shiffrin. “Vorig jaar zijn er een paar vervelende dingen gebeurd, maar ik ben er weer.”

De WK in Italië zouden maandag al beginnen, maar vanwege de mist en sneeuwval kon er de eerste dagen niet geskied worden in de Dolomieten. De super-G stond in eerste instantie voor dinsdag op het programma.

Bij de mannen veroverde Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk op de super-G zijn eerste wereldtitel. De 29-jarige Kriechmayr bleef Romed Baumann, de Oostenrijker die sinds 2019 onder Duitse vlag uitkomt, 0,07 seconde voor. De Fransman Alexis Pinturault pakte op 0,38 seconde het brons. Heel wat favorieten gingen op de veeleisende piste in de fout.