Amerikaanse tennisster Brady naar eerste grandslamfinale

Foto: ANP

De Amerikaanse tennisster Jennifer Brady, de nummer 24 van de wereld, heeft zich op de Australian Open voor het eerst in haar loopbaan geplaatst voor de finale van een grandslamtoernooi. De 25-jarige Brady was de Tsjechische Karolina Muchova (24) in drie sets de baas: 6-4 3-6 6-4.

Na bijna twee uur benutte Brady pas haar vijfde wedstrijdpunt. De spannende slotgame duurde lang en daarin liet Muchova drie kansen onbenut om op 5-5 te komen. Ze besloot het duel met een afzwaaier. Ook op de breakpoints gaf ze niet thuis.

Brady was over de hele partij het meest constant. Ze kwam meteen met 2-0 voor en pakte ondanks een snelle break terug de eerste set, door Muchova op 5-4 te breken. Met twee breaks won Muchova de tweede set en ze begon sterker aan de beslissende set. Met een slordige game op 1-1 gaf ze het momentum toch weer uit handen, waarna Brady de voorsprong niet meer weggaf.

“Ik bewoog moeizaam en het leek alsof ik vaststond in de modder”, zei Brady na afloop. “Morgen ga ik lekker trainen en een gymsessie beleggen om me weer goed voor te bereiden op de volgende partij. Ik raak steeds beter gewend aan de grote banen.”

Brady reikte vorig jaar al tot de halve finales van de US Open. Daarvoor was ze nooit voorbij de vierde ronde gekomen op de grandslamtoernooien. Tijdens haar laatste twee deelnames in Melbourne verloor ze al in de eerste ronde.

Zaterdag neemt Brady het in de finale op tegen de Japanse Naomi Osaka, die eerder op de dag Serena Williams in twee sets versloeg.