Wielrenner Mollema na eerste nu tweede, maar is leiding kwijt

Foto: ANP

Wielrenner Bauke Mollema heeft de gele leiderstrui in de Tour des Alpes Maritimes et du Var moeten afstaan. De 34-jarige Nederlandse klimmer van Trek-Segafredo eindigde in de tweede etappe als tweede achter Michael Woods. In eerste instantie leek het erop dat Mollema de leiding in het klassement zou behouden, maar de organisatie concludeerde na enig rekenwerk dat de Canadees een voorsprong van 1 seconde heeft op de Nederlander.

Mollema won vrijdag de openingsrit in een sprint bergop. Hij was zaterdag opnieuw dicht bij de zege. Mollema moest op het steile klimmetje richting de finish in Fayence alleen Woods voor laten gaan. De 34-jarige klimmer van Israel Start-Up Nation, vrijdag vierde in de eerste rit, bleek 2 seconden eerder over de streep te zijn gekomen dan Mollema. Woods nam daardoor de leiderstrui over, met 1 seconde voorsprong op de Nederlander.

“Het was een zware dag, de hele tijd op en neer”, zei Mollema. “Het is teleurstellend om het geel met 1 seconde te verliezen, maar Woods was gewoon sterker. Hij ging aan op 300, 400 meter van de finish. Ik zat in zijn wiel, maar ik kon het gat niet dichten. Het gebeurt niet vaak dat ik als eerste en tweede eindig op twee achtereenvolgende dagen. Ik kijk uit naar de etappe van zondag. Een echte bergrit, veel zwaarder dan de eerste twee. Ik train hier vaak en ken iedere klim dus heel goed. Hopelijk kan ik in het klassement weer wat veranderen.”

De slotrit, met start en aankomst in Blausasc, telt drie zware beklimmingen en is 131 kilometer lang. Mollema draagt dan de groene trui als leider in het puntenklassement.