Brambilla verrast met eindzege in Tour des Alpes

Foto: ANP

De Italiaan Gianluca Brambilla heeft verrassend de Tour des Alpes Maritimes et du Var gewonnen. De Italiaan van Trek-Segafredo behoorde in de derde en laatste etappe tot een groep vroege vluchters en bleef alleen voorop over. Brambilla hield op de streep net voldoende tijd over om de Canadees Michael Woods als klassementsleider te onttronen.

Achter Brambilla finishte de Britse Girowinaar Tao Geoghegan Hart op 13 seconden als tweede. In het eindklassement bleef de 33-jarige Italiaan Woods 5 seconden voor. Bauke Mollema, ploeggenoot van Brambilla en winnaar van de eerste etappe, sloot de driedaagse af als derde.

Brambilla was mee in een groep van aanvankelijk dertien renners waarbij de Fransman Rudy Molard (Groupama) het best geklasseerd was. Maar toen diens land- en ploeggenoot Valentin Madouas aanviel, was Brambilla de enige die nog kon volgen. Zo kwamen er twee renners voorop die 13 seconden moesten goedmaken op Woods. Op de laatste klim ging de Italiaan alleen op jacht naar de dag- en eindzege. Woods, van de ploeg Israel Start-up Nation, zat geïsoleerd terwijl Mollema, de nummer 2 in het klassement, uiteraard niet achter zijn ploeggenoot van Trek aanging.

Brambilla had sinds zijn ritzege in 2016 in de Ronde van Spanje niet meer gewonnen. “De ploegleiding is altijd in mij blijven geloven. Daarvoor betaal ik ze nu terug”, zei de Italiaan, die sinds enkele jaren in Monaco woont. “Ik ken de wegen hier heel goed, dat hielp zeker vandaag.”