Van der Poel wint eerste rit in Verenigde Arabische Emiraten

Foto: ANP

Mathieu van der Poel heeft via een sprint de eerste etappe van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten gewonnen. Het was voor de renner van Alpecin-Fenix de eerste wegwedstrijd van het jaar.

De 26-jarige Van der Poel troefde in Al Mirfa landgenoot David Dekker van Jumbo-Visma af. Onder anderen de Italiaan Elia Viviani en de Sloveense Tourwinnaar Tadej Pogacar kwamen er niet aan te pas. Pas vlak voor het einde van de zware waaieretappe over 176 kilometer werd de Italiaan Mattia Cattaneo bijgehaald.

“Het was heel winderig en een lastige etappe. Maar ik had de benen vanaf het begin. Ik wist dat ik het kon afmaken in een sprint. Ik moest in een goede positie komen en op het juiste moment aangaan”, zei Van der Poel. “Het is heel mooi om het wegseizoen zo te beginnen en het betekent veel voor me. Ik heb een week rust gehad en pas één week met de ploeg getraind. Ik had dit eigenlijk ook niet verwacht. Dit is de vorm van het veldrijden in de woestijn.”

Van der Poel werd eind januari in Oostende wereldkampioen veldrijden en verlegde de focus daarna weer naar de weg. Voor de alleskunner was het zijn eerste overwinning op de weg sinds de Ronde van Vlaanderen, in oktober vorig jaar.

Voor Dekker was het een sterk debuut bij de profs. Hij hield stand in de eerste groep toen de wind het peloton in stukken deed breken. “Het doel was om voor de zege te gaan, maar het beste was er wel vanaf na een hele dag volle bak koersen”, vertelde de neoprof. “Het verschil met Mathieu was duidelijk, dus dan kan ik niet ontevreden zijn met deze tweede plaats.” Dekker had in de finale veel steun aan zijn ploeggenoot Chris Harper, die zijn jonge ploeggenoot naar het wiel van Van der Poel loodste.

Er finishten in Al Mirfa maar 21 renners binnen een minuut van de winnaar. Voor renners als Wout Poels, de Brit Chris Froome, de Spanjaard Alejandro Valverde en de Italiaan Vincenzo Nibali zit een goed klassement in de UAE Tour er in ieder geval al niet meer in. Zij zullen zich richten op de twee bergritten. Maandag is er opnieuw een vlakke etappe. De rittenkoers door de emiraten eindigt volgende week zaterdag.