Sprinter Van Gool gediskwalificeerd na valse start op 60 meter

Foto: ANP

Sprinter Joris van Gool kan een medaille vergeten op de EK indoor in het Poolse Torun. De Nederlands kampioen maakte een valse start in zijn serie van de 60 meter en werd gediskwalificeerd. Van Gool won twee jaar geleden nog brons op de EK indoor in Glasgow en verbeterde dit jaar zijn Nederlands record naar 6,58.

Slechts drie Europeanen waren dit indoorseizoen sneller dan de 22-jarige Van Gool, die dan ook als medaillekandidaat was afgereisd naar Torun. Het liep anders dan gedacht; Van Gool kwam een fractie te vroeg uit het startblok en werd teruggeschoten. De Brabander had aanvankelijk niet door dat hij de valse starter was en prepareerde zich voor een nieuwe start, totdat een jurylid hem duidelijk maakte dat hij de indoorhal moest verlaten. Van Gool beende vervolgens boos en teleurgesteld weg en wilde ook niets zeggen tegen de aanwezige media.

De sprinter kan zich nu gaan opmaken voor het buitenseizoen. Hij is met de mannenploeg al zeker van deelname op de 4×100 meter estafette bij de Olympische Spelen van Tokio, maar wil zich ook indivdueel kwalificeren. Van Gool moet dan de limiettijd van 10,05 zien te slechten.