Paardensportevenement Dutch Masters kan eind april toch doorgaan

Foto: ANP

Het prestigieuze paardensportevenement Dutch Masters, voorheen Indoor Brabant, gaat dit jaar mogelijk toch door. De organisatie hoopt dat het evenement eind april alsnog plaatsvindt in de Brabanthallen in Den Bosch, zonder publiek. De Dutch Masters zou eigenlijk vorige weekeinde zijn, maar begin deze maand besloot de internationale federatie FEI alle evenementen tot eind maart te schrappen vanwege een uitbraak van het zeer besmettelijke paardenvirus waarin inmiddels zeker zeventien dieren zijn overleden.

“De Dutch Masters zal, onder voorbehoud dat de uitbraak van het rhinopneumonie-virus zich niet verder verspreidt, zonder publiek worden gehouden van vrijdag 23 tot en met zondag 25 april in de Brabanthallen”, meldt de organisatie zaterdag. “De organisatie zal de komende weken alle ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen. De prioriteit zal onder alle omstandigheden de veiligheid van zowel de deelnemers als de paarden zijn.”

Eerder deze week werden de coronaregels voor het houden van internationale paardensportwedstrijden in Nederland versoepeld. Vanaf medio april mogen dergelijke hippische evenementen weer worden gehouden, iets wat ongeveer een half jaar niet mogelijk was. Voorwaarde is wel dat de FEI het Europese verbod op wedstrijden vanwege het paardenvirus opheft. Vooralsnog gebeurt dit met ingang van 12 april.

De organisatie van de Dutch Masters werkt samen met de FEI en medische experts aan een protocol voor de deelnemende paarden. Niet alleen het coronavirus, maar ook het paardenvirus wordt daarin meegenomen. Zo vindt mogelijk een check bij aankomst plaats, regelmatige temperatuurmetingen en eventueel een neusswab.

De ruiters hopen dat het evenement in Den Bosch alsnog kan doorgaan. In de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio zijn er namelijk amper wedstrijden van hoog niveau. “Super dat The Dutch Masters toch al het mogelijke doet om het concours te kunnen organiseren. Ik ben erbij”, zegt de Duitse dressuurkampioene Isabell Werth. De Zwitserse springruiter Steve Guerdat, de olympisch kampioen van Londen 2012, reageerde ook verheugd. “Het is heel belangrijk voor de ruiters om weer op dit niveau te kunnen rijden, dus ik kijk ernaar uit.”

Vorig jaar moest de Dutch Masters op het laatste moment worden afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus.