Speciale hulplijn Britse olympiërs voor melden misbruik in Tokio

Foto: ANP

Het Britse olympisch comité heeft voor de komende Olympische Spelen in Tokio een speciale onafhankelijke hulplijn ingesteld waar de olympiërs fysiek of psychisch misbruik kunnen melden. De maatregel is genomen nadat een groep van zeventien voormalige turnsters uit het Verenigd Koninkrijk vorige maand de Britse gymnastiekbond aanklaagde wegens jarenlang misbruik, zowel fysiek als psychisch, door coaches.

“Een van de dingen waar we voor zorgen wanneer we in Tokio aankomen, is dat elke atleet weet met wie ze contact kunnen opnemen als ze problemen hebben in die sfeer”, zei directeur Andy Anson van het Brits olympisch comité. “Er moet een onafhankelijke hotline zijn die een sporter kan bellen zonder bang te hoeven zijn voor verwijten of wat dan ook. Dat is heel belangrijk, want de sporters moeten het gevoel hebben dat wij aan hun kant staan.”

In Nederland loopt een onafhankelijk onderzoek naar misdragingen van turntrainers in het verleden. Het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de turnwereld is opgelopen naar 234, meldde de turnbond KNGU deze week.