Turner Zonderland werkt aan ‘droomoefening’

Foto: ANP

Turner Epke Zonderland heeft voor de Olympische Spelen van Tokio een “topoefening” en een “droomoefening” in zijn hoofd. Dat vertelt de Fries, de olympisch kampioen aan de rekstok van Londen 2012, in een podcast van de NOS. “Ik wil mezelf verbazen”, zegt Zonderland, die in het ideale scenario een combinatie van drie vluchtelementen wil laten volgen door een combinatie van twee.

Zonderland, die formeel nog niet zeker is van deelname aan de Spelen, zegt “keihard te trainen” op de oefening waarmee hij zijn prestatie in Londen – de befaamde triple – zou overtreffen. “Het is spannend of het gaat lukken. Het is afwachten wat voor niveau ik kan halen, waarbij het wel jammer is dat ik nog niet heb kunnen testen. Er zijn geen wedstrijden, dat geeft een bepaalde onzekerheid”, aldus Zonderland.

“Een topoefening zou twee combinaties van twee vluchtelementen betekenen. Die derde toevoegen zou wel ultiem zijn. Dat is wat me triggert.”

Zonderland (34) wist zich zeker van deelname aan zijn vierde Spelen toen de Japanner Hidetaka Miyachi ontbrak op de deelnemerslijst van de laatste wereldbekerwedstrijd in Doha. Miyachi is de enige turner die zich nog ten koste van de Fries kan plaatsen voor de Spelen. De wedstrijd in Doha werd echter uitgesteld, mogelijk naar juni. Zonderland: “Een verschil is wel dat ik in juni wedstrijdfit ben. Ik moet toch naar de zomer toewerken.”