Kwalificatiewedstrijd in Tokio voor schoonspringsters geschrapt

Foto: ANP

De Nederlandse schoonspringsters Celine van Duijn en Inge Jansen krijgen voorlopig geen kans meer om zich als synchroonduo te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De mondiale zwembond FINA heeft de wereldbekerwedstrijd geschrapt die later deze maand in Tokio zou worden gehouden. Van Duijn en Jansen hebben zich beiden wel al individueel geplaatst voor de Spelen.

De schoonspringsters hoopten zich op de World Cup in Tokio, die ook zou dienen als olympisch kwalificatiemoment, bij het synchroonspringen vanaf de 3 meterplank ook als duo te plaatsen. Het is nog onduidelijk of de FINA de schoonspringsters op een later moment nog een kans geeft of dat de deelnemers aan de Spelen op basis van andere criteria worden aangewezen.

Jansen (26) veroverde in 2019 de Europese titel op de 3 meterplank. Van Duijn (28) pakte toen EK-zilver bij het torenspringen (10 meter). Een jaar eerder werd ze Europees kampioene.

De synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer kregen eerder al te horen dat hun testevent in Tokio, waar ze zich kunnen plaatsen voor de Spelen, is verplaatst van maart naar begin mei. De tweeling moet tijdens het OKT op de geschoonde lijst in de top 7 eindigen om zich te plaatsen voor de Spelen.