Olympische sporters krijgen met voorrang een coronaprik

Foto: ANP

De Nederlandse sporters die naar de Olympische Spelen in Japan gaan deze zomer, kunnen met voorrang een vaccinatie krijgen tegen het coronavirus. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van de Telegraaf.

Tot nu toe hebben ongeveer tweehonderd sporters uit Nederland zich gekwalificeerd voor het vierjaarlijkse sportevenement.

Het is nog niet duidelijk welk vaccin de sporters krijgen toegediend en wanneer precies. De demissionaire ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark van Volksgezondheid zullen hun voorstel toelichten in een brief die zij na de persconferentie dinsdagavond naar de Tweede Kamer sturen. Zij zullen daarin ook nog enkele andere kleine groepen aankondigen die eerder een coronaprik kunnen halen dan mensen in dezelfde leeftijdsgroep.

NOC*NSF kan het nieuws niet bevestigen en zegt de besluiten van het kabinet af te wachten. De sportkoepel laat weten dat er bij de regering het verzoek is gedaan om zodra het mogelijk is de sporters te vaccineren die naar Tokio gaan voor de Olympische of Paralympische Spelen. Daarbij is het volgens NOC*NSF van belang dat de sporters niet te lang hoeven te wachten.

Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF zei vorige maand dat hij vindt dat alle sporters voor Tokio gevaccineerd moeten zijn. Chef de mission Pieter van den Hoogenband benadrukte toen echter ook dat de olympiërs geen voorrang willen krijgen op andere groepen die het vaccin hard nodig hebben.

De Spelen zijn vorig jaar uitgesteld in verband met de toen net enkele maanden eerder uitgebroken coronapandemie. Dit jaar gaat het evenement wel door, in juli.