Zonderland kan leven met uitschakeling op EK turnen

Foto: ANP

Bij zijn laatste Europese kampioenschappen turnen, in 2019 in het Poolse Szczecin pakte Epke Zonderland nog de titel aan de rekstok. Twee jaar later verdween de olympisch kampioen van 2012 door de zijdeur van zijn eerste toernooi sinds meer dan een jaar. Een gemankeerde voorbereiding leidde bij de EK in Basel tot een voorzichtige oefening, waarvan de score (13,433), ruim voordat alle turners in actie waren gekomen, niet toereikend bleek voor een plaats bij de beste acht en een finale.

Zo bleef zijn optreden in de St. Jakobshalle beperkt tot de minuut waarin hij vijf losse vluchtelementen had laten zien. Combinaties, goed voor extra punten, stonden zijn gestel (“Ik ben al weken niet topfit”) niet toe. Ja, hij is net 35 geworden en onlangs werd hij ook voor de tweede keer vader. “Maar daar ligt het niet aan. Dat geeft me juist extra energie. Ik ben nu beter in vorm dan voor de geboorte”, vertelde Zonderland met een glimlach.

De matige score was ingecalculeerd. “Ik heb de afgelopen weken weer wat last gehad van de bekende klachten. Soms waren het de holtes, maar ik was vooral moe waardoor je weer vatbaarder bent. Ik kon daarom mijn rekoefening niet trainen. Een bewuste keuze, ik wilde niet over een grens gaan en eerst het goede gevoel terugkrijgen. Ik twijfelde ook of ik hier zou deelnemen, maar met zo weinig wedstrijden wil je toch graag wat ritme opdoen.”

Zonderland kwam net als Bart Deurloo uit in de eerste subdivisie, de eerste van drie startgroepen. Na zijn oefening was het voor hem al duidelijk. “Er zijn genoeg jongens die hoger kunnen scoren”, wist hij, met op dat moment de derde score. Nog voor de tweede groep in de middag klaar was viel hij al buiten de top acht.

“Ik moet tevreden zijn met hoe ik deze oefening doorkom. Dit lag in de lijn der verwachtingen met hoe ik me vorige week voelde. Je hoopt dat het meezit en dat je er een vluchtelement bij kunt pakken, maar dat zat er gewoon niet in. Maar verder kwam ik de oefening toch redelijk door. Het lukt dus nog: onder druk presteren. Maar ik moet natuurlijk nu wel sterker worden.”

Zonderland hoopt nog op een wereldbekerwedstrijd om aan zijn vorm te werken voor de Olympische Spelen. Daar ligt het eindpunt van zijn loopbaan die naast olympisch goud ook drie wereldtitels en drie Europese titels aan de rekstok opleverde. “Ja, dit is mijn laatste EK, al heb ik dat niet eens zo ervaren.”