Wielrenner Dennis wint proloog in Ronde van Romandië

Foto: ANP

Wielrenner Rohan Dennis heeft de proloog van de Ronde van Romandië in Zwitserland op zijn naam geschreven. De Australiër van Ineos Grenadiers was in Oron met 5.26 minuten de snelste in de korte tijdrit van 4,05 kilometer. Dennis bleef zijn Britse ploeggenoot Geraint Thomas 9 seconden voor. Landgenoot Richie Porte maakte op 9 seconden het podium voor Ineos compleet.

Wilco Kelderman was de beste Nederlander op de elfde plek. De kopman van Bora-hansgrohe gaf 15 tellen toe op Dennis. Tymen Arensman verloor 20 seconden. Steven Kruijswijk was 23 seconden langzamer dan de Australiër.

Voor Dennis is het de tweede zege van het seizoen. De tijdritspecialist won eerder in maart de rit tegen de klok in de Ronde van Catalonië.

De Ronde van Romandië ging vorig jaar niet door vanwege het coronavirus. De Zwitserse rittenkoers werd in 2019 en in 2018 gewonnen door de Sloveen Primoz Roglic.

“Ik wist dat ik snel genoeg moest gaan in het vlakke beginstuk om een kans te maken tegen renners als Filippo Ganna. Ik hoopte dat ik het bergop dan iets beter zou doen”, keek Dennis terug op zijn tijdrit. “Dat lukte aardig. Ik verloor op de slotklim niet veel tijd op Geraint en Richie, misschien 1 of 2 seconden.”

Dennis ziet in Thomas en Porte de mannen van Ineos voor het algemeen klassement in Romandië. “Alleen als de bergrit wordt geannuleerd maak ik met de afsluitende tijdrit een kans in het klassement.”