Excuses gymnastiekbond aan slachtoffers turnmisbruik

Foto: ANP

Gymnastiekbond KNGU heeft excuses aangeboden aan de vele slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in de turnsport. “Jullie verdienen respect voor het naar buiten brengen van jullie indringende verhalen en ook erkenning voor de pijn die jullie hebben ervaren. Namens de KNGU zeg ik sorry en bied ik excuses aan”, zei voorzitter Monique Kempff van de KNGU bij de presentatie van het rapport ‘Ongelijke Leggers’, waarin de misstanden in de sport zijn onderzocht.

Dat rapport toont aan dat signalen over grensoverschrijdend gedrag in de gymsport te lang zijn genegeerd. Misstanden werden door voormalig topturnsters verschillende keren aangekaart, maar zijn door de KNGU in het verleden onvoldoende onderzocht en van een antwoord voorzien. “Het rapport laat niet alleen zien dat de bond hier steken heeft laten vallen, maar ook dat er stevige lessen moeten worden getrokken voor de toekomst. De KNGU heeft niet altijd gedaan wat van haar mocht worden verwacht. Dat is een wrange constatering. Jonge sporters voelden zich lang niet gehoord en in de steek gelaten. En daarvoor zijn excuses op zijn plaats”, aldus Kempff.

Voorzitter Kempff richtte zich rechtstreeks tot de slachtoffers. “Jullie deden een stap naar voren en hielden ons een spiegel voor. Jullie indringende verhalen gingen terug naar de donkerste periode in jullie leven. Mede dankzij jullie is grensoverschrijdend gedrag op de politieke agenda gekomen.”

Kempff praat woensdag en vrijdag, samen met directeur Marieke van der Plas en de onderzoekers Marjan Olfers en Anton van Wijk, met de slachtoffers. “Ik hoop samen met hen de vraag te beantwoorden hoe het nu verder moet. Uit het onderzoek blijkt dat het voor iedereen verschillend is wat ze van de KNGU willen. Ik vind dat wij de verplichting hebben om alles te doen wat binnen onze mogelijkheden ligt.”

Directeur Van der Plas deed de afgelopen maanden vaak oproepen aan slachtoffers zich te melden. “Misschien heb ik te hoog ingezet. Het bespreekbaar maken is het eerste wat moet gebeuren, bij de ouders, bij de club. Er zijn ook steeds meer initiatieven daartoe en gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die meedenken.”

Het rapport doet volgens Van der Plas “recht aan de pijn en geeft tegelijkertijd gerichte aanbevelingen voor een betere toekomst. Dat is ook echt een belangrijke drijfveer van de oud-turnsters. Ook moet het de weg vrijmaken voor jonge sporters om zaken bespreekbaar te maken en zorgen te uiten. Het rapport laat zien hoe moeilijk dat is. Ik wil er als mens en als directeur van de KNGU alles aan doen om het vertrouwen in de gymsport te herstellen. En als het gaat om zaken als preventie, steun of nazorg hebben we afspraken gemaakt met partijen zoals Sporters Helpen Sporters, Slachtofferhulp en Centrum Veilige Sport Nederland.”