Woods ritwinnaar en leider in Romandië na val Thomas

Foto: ANP

De Canadese wielrenner Michael Woods heeft de vierde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. Het betrof de koninginnenrit met aankomst op hoogte in Thyon. Geraint Thomas, die samen met Woods voorop reed, viel 50 meter voor de streep. Dat kostte de Brit behalve de ritzege ook de leiderstrui, die hij normaal gesproken had overgenomen van de Spanjaard Marc Soler. Nu is Woods, die rijdt voor Israel Start-Up Nation, de nieuwe leider.

Ineos-kopman Thomas hoeft niet te wanhopen. Hij moet in staat worden geacht het verschil van 11 seconden met Woods in de slotetappe van zondag, een individuele tijdrit over ruim 16 kilometer, goed te maken. De Australiër Ben O’Connor finishte nog net voor de opgekrabbelde Thomas als tweede.

In de stromende regen bereikte Thymen Arensman op een kleine 2 minuten als tiende de finish in gezelschap van Wilco Kelderman. In het algemeen klassement staat Kelderman tiende, net een plek hoger dan zijn jonge landgenoot.

Een kopgroep van zeven renners reed lang voorop en bereikte een voorsprong van maximaal zo’n 7 minuten. De Deen Magnus Cort was de hoogst geklasseerde renner en in de loop van de rit werden zijn intenties duidelijk. In de beklimming van de Suen, de op een na zwaarste klim van de dag, dunde de kopgroep uit terwijl het verschil tussen koplopers en de groep favorieten nog altijd meer dan 4 minuten was. Cort joeg door in de wetenschap dat hij slechts een kleine minuut moest goedmaken op klassementsleider Soler. De race werd in de afdaling enige tijd geneutraliseerd om ongelukken op het door de regen kletsnatte wegdek te voorkomen.

Cort begon, in gezelschap nog van de Italiaan Simone Petilli, aan de 21 kilometer lange slotklim met een voorsprong van ruim 5 minuten. Tien kilometer onder de top was hij de Italiaan kwijt, maar in de groep favorieten ging het tempo snel omhoog. Woods was de eerste die passeerde, gevolgd door Thomas die al tweede stond in het klassement. Door de ongelukkige val – Thomas schoot met zijn hand van zijn stuur af – miste hij de kans op zijn eerste overwinning sinds hij in de zomer van 2018 de Tour de France won. Met zijn tijdritkwaliteiten moet de 34-jarige Brit dat zondag nog kunnen rechtzetten.