Zwemster Toussaint pakt zilver, maar EK-finale 100 rug moet over

Foto: ANP

Kira Toussaint dacht vrijdagavond weer een medaille te hebben gepakt bij de EK in Boedapest, maar de finale van de 100 meter rugslag moet opnieuw worden gezwommen. De Zweedse zwembond had protest aangetekend omdat er iets mis was gegaan met het startsignaal, iets waar vooral de Zweedse Louise Hansson last van had bij de start.

Hansson bleef in baan 8 aanvankelijk aan het startblok hangen, terwijl de zeven andere zwemsters al van start gingen. De Zweedse keek even verbaasd om zich heen en dook daarna alsnog het water in. Ze eindigde vanzelfsprekend als laatste.

De organisatie besloot de uitslag ongeldig te verklaren en de finale later op de avond, om 20.45 uur, opnieuw te laten zwemmen. De Nederlandse bond KNZB stelde voor om de finale naar zaterdag te verplaatsen, maar dan staat ook de 200 meter rugslag op het programma. Daarom wordt de finale nog dezelfde avond opnieuw gezwommen.

Toussaint had achter de Schotse Kathleen Dawson (58,18) als tweede aangetikt in 59,02 seconden en dacht haar derde zilveren medaille van deze week in ontvangst te mogen nemen. De 26-jarige Noord-Hollandse zei, nadat ze het water uit was gekomen, al dat er wat verwarring was geweest bij de start. “Ik ben natuurlijk heel blij met zilver, maar de start was heel raar. Ik weet niet of het startsysteem kapot was of zoiets, ik wist niet eens zeker of we wel mochten vertrekken”, aldus Toussaint, die tijdens de onderwaterfase om zich heen keek en zag dat de zwemsters om haar heen ook het water in waren gedoken.

De verwarring leidde bij Toussaint wel tot een moeizame race en een ietwat tegenvallende tijd, ruim boven haar Nederlands record van 58,65. Toussaint veroverde eerder deze week goud op de 50 rug, voor Dawson (zilver) en Maaike de Waard (brons). De Waard deed mee aan de finale van de 100 meter, waar ze op de gedeelde zesde plek eindigde in 1.00,33.

Toussaint pakte deze week ook zilver met de estafetteploegen op de 4×100 vrij en 4×100 wissel (gemengd).