Wielrenner Van Emden breekt vijf ribben bij valpartij in Giro

Foto: ANP

Wielrenner Jos van Emden heeft aan de zware valpartij in de vijftiende etappe van de Ronde van Italië vijf gebroken ribben, een longkneuzing en verschillende schaafwonden overgehouden. De tijdritspecialist van Jumbo-Visma moest de strijd staken door de massale val aan het begin van de etappe.

Van Emden werd met schaafwonden en pijn in de ribben voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Ook ploeggenoot Edoardo Affini was bij de val betrokken, maar de Italiaan kon wel verder. De rit ging na een neutralisatie weer door en werd gewonnen door de Belg Victor Campenaerts.

“Voor ons was het geen beste rit vandaag”, zei ploegleider Arthur van Dongen. “Na alle dagen dat we hebben geprobeerd om bij de ontsnappingen te zijn, hadden we vandaag het plan om de krachten te sparen voor de zware laatste week die eraan komt.”

De ploegleider wilde inspelen op de harde wind aan het begin van de race. “Jos en Edoardo hadden de opdracht om Tobias Foss hier zo goed mogelijk doorheen te brengen. Toen gebeurde die massale valpartij waardoor we Jos verloren. Het is natuurlijk een enorme domper dat we zo’n belangrijke pion in de laatste week moeten missen. Niet alleen voor het team, maar ook met name voor Jos zelf. Hij maakt het naar omstandigheden gelukkig goed.”