Van de Zandschulp bewijst zich met ‘mooiste zege uit loopbaan’

Foto: ANP

Botic van de Zandschulp (25) denkt dat hij met zijn eerste zege op een grandslamtoernooi heeft bewezen dat hij zowel fysiek als mentaal flinke progressie heeft geboekt. De Nederlandse debutant verraste in de eerste ronde van Roland Garros de Pool Hubert Hurkacz, na een achterstand van 2-0 in sets. Het werd 6-7 (5) 6-7 (4) 6-2 6-2 6-4.

“Dit is de belangrijkste overwinning uit mijn loopbaan”, zei Van de Zandschulp rond middernacht. “Het is echt een boost voor je zelfvertrouwen als je terugkomt na een achterstand van 2-0 in sets. Ik heb laten zien dat ik met jongens van dit niveau mee kan. Na de winst van drie kwalificatiewedstrijden had ik al het nodige vertrouwen.”

Hurkacz is de nummer 20 van de wereld en hij schreef dit jaar al het masterstoernooi van Miami op zijn naam. “Ik heb nu het vertrouwen dat als ik goed speel ik dit soort jongens kan verslaan. Zeker als ik goed speel en zij wat minder en het bijvoorbeeld tot 4-4 gelijk op gaat.”

De eerste twee sets werden via een tiebreak gewonnen door Hurkacz, maar daarna kantelde het duel. “De eerste twee sets zaten erg dicht bij elkaar. Hij serveerde erg sterk en kreeg meer gratis punten, maar ik vond mezelf beter in de rally, al had ik soms bijna het gevoel dat ik aan het ‘pielen’ was. Gelukkig ging hij na de tweede set wat minder serveren”, aldus de nummer 154 van de wereld.

“Op de Australian Open heb ik begin dit jaar al wel een best-of-five-wedstrijd gespeeld en die wedstrijd liep toen snel bij me weg. Maar ik heb ervan geleerd en wist dat ik de wedstrijd na het verlies van de eerste twee sets nog kon omdraaien.”

Van de Zandschulp speelde pas de eerste vijfsetter uit zijn loopbaan en fysiek en mentaal hield hij zich goed staande. “Fysiek ben ik een stuk beter geworden en ook mentaal probeer ik stappen te maken. Deze week gaat het erg goed en mijn nieuwe coach Peter Lucassen helpt me ook daarin.” Lucassen, in dienst van tennisbond KNLTB, nam onlangs de rol over van Dennis Schenk en hij gaat Van de Zandschulp ook de komende maanden bijstaan.

Pas woensdag hoeft Van de Zandschulp weer in actie te komen. Dan is de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina zijn tegenstander. “Ik denk dat er nog meer in het vat zit”, aldus Van de Zandschulp, die al 84.000 aan prijzengeld heeft verdiend. “Ik wist het eigenlijk niet, maar toevallig vertelde mijn trainer het net.”

Van de Zandschulp is de eerste Nederlandse man sinds 2017 die de tweede ronde weet te bereiken op Roland Garros.