Leclerc pakt met crash pole in Bakoe, derde startplek Verstappen

Foto: ANP

Max Verstappen heeft opnieuw geen poleposition kunnen veroveren. Hij zette in de kwalificatierace voor de Grote Prijs van Azerbeidzjan de derde tijd neer in zijn Red Bull. De Monegask Charles Leclerc was de snelste op het verraderlijke circuit van Bakoe. Kort nadat hij in zijn Ferrari de beste tijd van 1.41,218 op de klokken had gezet, werd de sessie na crashes van zijn teamgenoot Carlos Sainz en de Japanner Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) voortijdig beëindigd.

Verstappen kreeg daardoor niet meer de gelegenheid zijn tijd te verbeteren. Hij start zondag in de race vanaf de tweede startrij. Schuin achter Leclerc op de eerste startrij staat zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton, die in zijn Mercedes de tweede tijd noteerde in de kwalificaties.

De 23-jarige Verstappen is na vijf races de leider in het kampioenschap. Hij nam de eerste positie over van Hamilton na zijn zege twee weken geleden in de Grote Prijs van Monaco. Het verschil tussen de twee is 4 punten.

De kwalificatie in Bakoe was bijna een kopie van die van Monaco. Ook daar reed Leclerc de beste tijd en werd de kwalificatie vlak voor het einde na een crash afgevlagd, waardoor de concurrentie niet meer de kans kreeg een snellere ronde te rijden. Toen was het overigens Leclerc zelf die zijn auto aan barrels reed in de vangrails. Verstappen startte een dag later in Monaco alsnog van poleposition, omdat de Ferrari van Leclerc het in de opwarmronde voor de race al begaf.

Verstappen baalde stevig. “Het is wat het is. Op een stratencircuit kan dit gebeuren. Mijn auto voelde goed en dan is het jammer dat deze ‘shit’ gebeurt. Al met al sta ik er goed voor en ik hoop op een goede race, maar iedereen heeft kunnen zien dat er veel mis kan gaan op dit circuit”, zei hij na afloop.

Vooral bocht 15 bleek lastig te nemen. Verstappen reed zijn Red Bull in de derde vrije training op zaterdagochtend tegen de vangrail bij het uitkomen van die bocht en moest de sessie voortijdig staken. In de kwalificatie ging het nog een paar keer mis in die bocht 15, maar bocht 3 was uiteindelijk de boosdoener. Tsunoda miste de bocht en porde zijn voorkant in de vangrail. Sainz, die achter hem reed, schrok kennelijk van dat aanzicht en vloog ook de baan af.