Krejcikova overleeft matchpoint en bereikt finale Roland Garros

Foto: ANP

De Tsjechische tennisster Barbora Krejcikova heeft op sensationele wijze de eindstrijd bereikt op Roland Garros. De 25-jarige Krejcikova, die een wedstrijdpunt overleefde, versloeg de Griekse Maria Sakkari in een partij van 3 uur en 18 minuten met 7-5 4-6 9-7.

Zaterdag neemt Krejcikova het in de finale op tegen de Russin Anastasia Pavlioetsjenkova, die eerder op de dag Tamara Zidansek uit Slovenië had verslagen. Beide speelsters stonden nooit eerder in de eindstrijd van een grandslamtoernooi.

Sakkari wist haar knappe zege van een dag eerder op titelhoudster Iga Swiatek geen passend vervolg te geven. Ze kreeg op 5-3 in de derde set een matchpoint, maar dat werd door haar opponente weggewerkt met een gedurfde backhand, die ze na een sterke service in één keer uit de lucht nam.

Na een slijtageslag van ruim drie uur kreeg Krejcikova bij 7-6 in de derde set haar eerste drie wedstrijdpunten. Die werden allemaal met gedurfd tennis weggewerkt door Sakkari, die op een van de matchpoints ook een ace sloeg.

Het werd 7-7 en na een overtuigende game van Krejcikova kreeg ze op 8-7 opnieuw een wedstrijdpunt. Een diepe bal van Sakkari werd door de lijnrechter uit gegeven, maar de scheidsrechter kwam van zijn stoel om de afdruk te bekijken en hij overrulede de beslissing. De verontwaardigde Krejcikova, die de overwinning al vierde, verloor het punt. Niet veel later maakte ze het alsnog af met een backhand langs de lijn, een slag die haar veel punten opleverde.

Krejcikova is de nummer 33 van de wereld. Vorig jaar haalde ze in Parijs de vierde ronde, maar verder is ze op de grandslamtoernooien nog nooit voorbij de tweede ronde gekomen.