Pavlioetsjenkova eerste finaliste op Roland Garros

De Russische tennisster Anastasia Pavlioetsjenkova heeft zich als eerste verzekerd van een plek in de finale van Roland Garros. De nummer 31 van de plaatsingslijst was de ongeplaatste Sloveense Tamara Zidansek met 7-5 6-3 de baas.

In een wat rommelige wedstrijd met breaks over en weer liep Pavlioetsjenkova in de tweede set uit naar 4-1. De nummer 85 van de wereld kwam nog terug tot 4-3, maar de laatste twee games gingen toch naar de Russin, die het na ruim anderhalf uur afmaakte door een misser met de backhand van Zidansek.

Pavlioetsjenkova kwam meteen met 2-0 achter, maar won vijf van de zes daaropvolgende games. Op 5-3 leverde ze opnieuw zelf haar service in, waarna ze bij een 6-5-voorsprong haar eerste setpunt benutte.

In de slotfase van de tweede set maakte Pavlioetsjenkova een wat vermoeide indruk. “Maar dat geldt voor iedereen in de slotfase van het toernooi”, aldus de mondiale nummer 32. Ze is de eerste speelster ooit die pas na haar 50e deelname op een grandslamtoernooi de finale weet te halen.

De 29-jarige Pavlioetsjenkova haalde tien jaar geleden de laatste acht in Parijs, maar kwam verder nooit voorbij de derde ronde. Ze is de eerste Russische finaliste op een grandslamtoernooi sinds 2015. Zes jaar geleden haalde Maria Sjarapova de eindstrijd van de Australian Open.

Zaterdag neemt Pavlioetsjenkova het in de finale op tegen de winnares van de partij tussen de Griekse Maria Sakkari en Barbora Krejcikova uit Tsjechië.