Tsitsipas ten koste van Zverev naar finale Roland Garros

Foto: ANP

Stefanos Tsitsipas heeft zich verzekerd van een plek in de finale van Roland Garros. De 22-jarige Griek was bij de laatste vier de Duitser Alexander Zverev in vijf sets de baas: 6-3 6-3 4-6 4-6 6-3.

Na 3 uur en 37 minuten benutte Tsitsipas in de vijfde set op 5-3 pas zijn vijfde wedstrijdpunt. Een game eerder had hij op de opslag van Zverev vier matchpoints onbenut gelaten.

Na twee sterke sets viel het niveau van Tsitsipas, de mondiale nummer 5, in de derde en vierde set terug. Hij begon meer fouten te maken en oogde ontevreden. Zverev nam langzaam maar zeker het initiatief over en ging beter serveren.

De Duitse nummer 6 van de wereld kreeg in de eerste game van de beslissende set drie breakpoints op een rij, maar Tsitsipas werkte die een voor een weg. Dat gaf Tsitsipas vertrouwen en na een break op 2-1 liep hij uit. Na een lange game op 5-2, die hij uiteindelijk verloor, hield hij zijn zenuwen een game later in bedwang.

Tsitsipas wist zich nooit eerder te plaatsen voor de eindstrijd op een grandslamtoernooi. Hij stond wel al drie keer in de halve eindstrijd. Vorig jaar haalde hij ook de laatste vier in Parijs en toen verloor hij in vijf sets van Djokovic.

“Mijn gedachten gaan terug naar mijn roots, een klein plaatsje bij Athene in de buurt”, zei Tsitsipas, de eerste Griekse grandslamfinalist ooit. “Ik droomde er altijd van om op dit podium te kunnen spelen en dit had ik nooit gedacht. Dit is de belangrijkste overwinning uit mijn loopbaan.”

Zondag neemt Tsitsipas het in de finale op tegen de winnaar van het duel tussen de rivalen Novak Djokovic en Rafael Nadal.

Tsitsipas is de nummer 1 van de jaarranglijst. Hij won dit seizoen al het masterstoernooi van Monte Carlo en was in aanloop naar Roland Garros ook de beste in Lyon.