Olympisch ticket voor synchroonzwemsters De Brouwer

Foto: ANP

De synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Tokio. De 22-jarige tweeling eindigde bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Barcelona op de vierde plaats. Dat was ruim voldoende om een van de negen resterende startbewijzen voor de Zomerspelen te bemachtigen.

Na twee prima optredens op de eerste dag van het OKT, met de derde plaats bij de voorronde vrije kür en de derde plaats voor de finale technische uitvoering, zwommen de twee zussen zondagmiddag in de finale van de vrije kür opnieuw sterk. De totaalscore van de twee finales van 176.0288 punten (87.5620 voor de technische routine en 88.4668 voor de vrije kür) was goed voor de vierde plek in het eindklassement.

Met de plaatsing van Noortje en Bregje de Brouwer is er voor het eerst sinds Peking 2008 (Bianca en Sonja van der Velden) weer een Nederlands duet op de Spelen van de partij.

“Ja, ja, het ticket is binnen en daar waren we natuurlijk ook voor gekomen”, jubelde de tweeling. “We zijn echt superblij, ook omdat we zo’n goede score hebben neergezet. Maandag komen we weer lekker naar huis en kunnen we even nagenieten.”

De Nederlandse zwembond KNZB is nu voor het eerst met al zijn disciplines vertegenwoordigd op de Olympische Spelen. Naast het wedstrijdzwemmen (acht vrouwen en zeven mannen) is Oranje in Tokio actief bij het openwaterzwemmen (Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman), schoonspringen (Celine van Duijn en Inge Jansen), waterpolo (vrouwen) en het synchroonzwemmen.