Dumoulin pakt overtuigend vierde Nederlandse tijdrittitel

Foto: ANP

Wielrenner Tom Dumoulin heeft in Emmen voor de vierde keer de Nederlandse titel bij het tijdrijden veroverd. De 30-jarige Limburger van Jumbo-Visma was duidelijk sneller dan Sebastian Langeveld van EF Education-Nippo en zijn teamgenoot Koen Bouwman.

Dumoulin legde de twee ronden van in totaal 29,6 kilometer af in 36.06 minuten. Dat deed hij met een gemiddelde van 49,197 kilometer per uur. Langeveld gaf met 36.33 minuten 27 seconden toe op Dumoulin. Bouwman zette met 37.30 de derde tijd neer.

De wielrenner van Jumbo-Visma laste eerder dit jaar een pauze in. Dumoulin maakte zijn rentree in het wielerpeloton in de Ronde van Zwitserland eerder deze maand. De titel op het NK is zijn eerste zege sinds zijn overwinning in de tijdrit in de Tour de France van 2018.

In Zwitserland was Dumoulin met een zestiende plek in de vlakke tijdrit nog niet helemaal terug. Met een vijfde plek in de klimtijdrit had hij zelf echter de vooruitgang bespeurd en sprak hij van een geslaagde test.

Bij het meetpunt halverwege had Dumoulin 4 seconden voorsprong op Langeveld. De renner van EF Education leek een voordeeltje te hebben doordat hij de voor hem rijdende Brian Megens kon inhalen. Dumoulin kreeg Megens later in de tweede ronde echter ook nog in het vizier en kon hem nog passeren. Op de streep had hij de marge toch nog aanzienlijk uitgebouwd ten opzichte van Langeveld, die voor de derde keer als tweede eindigde op het NK tijdrijden.

Dumoulin werd eerder Nederlands kampioen in 2014, 2016 en 2017. De titelverdediger van het NK van 2019, Jos van Emden, kon wegens blessures opgelopen door een val in de Ronde van Italië, niet van start gaan. Vorig jaar ging het NK tijdrijden vanwege de coronapandemie niet door.