Spaanse MotoGP-racer Viñales pakt poleposition voor 90e TT

De Spaanse MotoGP-racer Maverick Viñales heeft weer eens laten zien dat het TT Circuit in Assen hem ligt. De coureur van het fabrieksteam van Yamaha, in 2019 de laatste winnaar van de Nederlandse grand prix in Assen, won zaterdag de kwalificatierace en start zondag in de 90e editie van de TT vanaf poleposition.

Viñales won dit seizoen ook de openingsrace in Qatar, maar kwam daarna niet meer in de buurt van het podium. Vorige week in de Grote Prijs van Duitsland kwam hij zelfs als laatste over de finish. In het wereldkampioenschap staat Viñales op de zesde plaats.

De Yamaha-rijder liet vrijdag al in de trainingen zien dat hij snel is op het gladde asfalt in Drenthe en deed er zaterdag nog een schepje bovenop met een rondetijd van 1.31,814. Viñales reed daarmee het snelste rondje ooit op het TT Circuit. Hij reageerde zeer verheugd. “Mijn grootste probleem dit seizoen is dat ik onvoldoende grip heb en daardoor geen goede start kan maken, maar hier is de motor tot nog toe fantastisch. Ik ben telkens de snelste geweest, dus ik kan zondag weer eens echt voor het podium strijden”, aldus Viñales.

Zijn Franse teamgenoot bij Yamaha Fabio Quartararo reed op zijn Yamaha de tweede tijd met 1.31,885. Quartararo is de leider in het kampioenschap in de koningsklasse. De Italiaan Francesco Bagnaia noteerde de derde tijd op zijn Ducati.

Zesvoudig wereldkampioen Marc Márquez start zondag pas vanaf de 20e positie. Hij ging zaterdag in de eerste kwalificatiesessie opnieuw onderuit op zijn Honda en durfde niet meer op te stappen. De Spanjaard, die vorig seizoen compleet miste door een gecompliceerde armbreuk, maakte vrijdag in de tweede vrije training een huiveringwekkende val. Hij bleef wonderwel ongedeerd na die zware crash, maar het is duidelijk dat de schrik er goed in zit bij hem.

Valentino Rossi kwam niet verder dan de 12e startplek. De 42-jarige Italiaan, tienvoudig winnaar in Assen, rijdt mogelijk zondag zijn laatste TT. De negenvoudig wereldkampioen gaat na de race in Assen eens goed nadenken over zijn toekomst als coureur.