‘Alleen vips bij openingsceremonie Spelen in Tokio’

Foto: ANP

Bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio mogen volgens de Japanse krant Asahi Shimbun alleen enkele honderden vips aanwezig zijn. Publiek is volgens de krant niet welkom bij de ceremonie op vrijdag 23 juli in het Olympisch Stadion. Alleen leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sponsoren en hoogwaardigheidsbekleders zouden naar binnen mogen.

Volgens de Asahi Shimbun, een van de grootste kranten in Japan, worden vanwege aanhoudende zorgen om het coronavirus alle evenementen op de Spelen na 21.00 uur ’s avonds zonder publiek afgewerkt. De organisatie heeft hier vooralsnog niets over gemeld. Binnen enkele dagen zou de Japanse regering daar samen met het organisatiecomité en het IOC wel een beslissing over gaan nemen.

Vanuit het buitenland mogen sowieso geen toeschouwers naar Japan komen voor de Spelen. Japanners zelf zijn vooralsnog wel welkom bij de sportwedstrijden. Vorige maand besloot de organisatie om maximaal 50 procent van de capaciteit van de tribunes te gebruiken, met een maximum van 10.000 bezoekers. Artsen en andere deskundigen vinden dat de Spelen beter helemaal zonder fans kunnen worden gehouden, om de gezondheidszorg in Japan niet verder te belasten.

De organisatie riep de Japanners op om tijdens de marathon, die in Sapporo wordt gelopen, niet massaal langs de kant van de weg te gaan staan. “Gezien de situatie met Covid-19 moeten we publieksbewegingen zoveel mogelijk vermijden, om het risico van infectie zo laag mogelijk te houden. We vragen het publiek daarom om niet langs het parcours te gaan staan”, staat in een statement.

De marathon is traditioneel in het laatste weekeinde van de Spelen. De vrouwen lopen op zaterdag 7 augustus, de mannen op zondag 8 augustus, de dag van de sluitingsceremonie. Vanwege de hitte is de marathon van Tokio verplaatst naar het noordelijker gelegen Sapporo.