Pogacar in relatieve rust op weg naar tweede tijdrit in Tour

Foto: ANP

Voor Tadej Pogacar was het vrijdag in de Tour de France een relatief rustige etappe na de zware ritten in de Pyreneeën. De geletruidrager uit Slovenië kan zich met een veilige marge van ruim vijf minuten op de Deen Jonas Vingegaard zonder al te grote druk voorbereiden op de tijdrit van zaterdag.

“Mijn benen voelen nog zwaar aan van de rit van gisteren”, zei Pogacar. “Voor de tijdrit zullen we zien hoe ik wakker word. Ik heb het parcours verkend en het is een hele snelle, niet al te moeilijke tijdrit. Ik houd er wel van.”

Aan het begin van de rit van vrijdag waren er verschillende valpartijen waarbij ook te zien was hoe Pogacar de controle nam. “Het is niet leuk om de etappe zo te beginnen, we hebben het peloton rustig gehouden tot na de tussensprint. Toen ging het in volledige aanvalsmodus. Pas nadat duidelijk was dat de kopgroep weg was, werd het weer rustig.”

Vooraf aan de etappe stond de geletruidrager op het podium met wielerlegende Eddy Merckx. “Om op het podium te staan naast een hele grote wielerheld is heel bijzonder. Ik zie mezelf niet als een wielerheld, maar ik hoop kinderen te inspireren om op te fiets te stappen en ervan te genieten zoals ik doe.”