Van Aert pakt tweede ritzege, Pogacar dicht bij zege in Tour

Foto: ANP

Wout van Aert heeft zijn tweede ritzege in deze Tour de France geboekt. De Belgische wielrenner van Jumbo-Visma was de beste in de twintigste etappe, een individuele tijdrit over 30,8 kilometer tussen Libourne en Saint-Émilion. Geletruidrager Tadej Pogacar eindigde als achtste en stelde met alleen de slotetappe naar Parijs nog te gaan zijn tweede eindzege in de Tour zo goed als veilig.

Van Aert won eerder al de elfde etappe naar Malaucène met twee beklimmingen van de Mont Ventoux. De Belg, die ook zijn zinnen heeft gezet op olympisch goud op de tijdrit in Tokio, bezorgde zijn ploeg de derde ritoverwinning. Ook Sepp Kuss won een etappe.

Wilco Kelderman beëindigde de tijdrit als 26e. De kopman van Bora-hansgrohe boekte niet genoeg tijdwinst om de Australiër Ben O’Connor van de vierde plaats in het algemeen klassement te verdringen en blijft vijfde.

De nagenoeg vlakke tijdrit door de wijnregio ten oosten van Bordeaux was vooral geschikt voor de hardrijders. De Deen Mikkel Bjerg was de eerste die met 36.45 minuten een scherpe tijd neerzette. De Zwitserse specialist Stefan Bissegger dook daar onder, maar het was een andere Deen die beduidend sneller was. Kasper Asgreen dook 23 seconden onder de tijd van Bissegger en was vooral in het tweede deel van de tijdrit heel snel.

Dylan van Baarle was in het eerste deel bijna even snel als de Deen van Deceuninck – Quick-Step, maar moest daarna veel tijd toegeven. De renner van Ineos finishte met 37.14 op een minuut achterstand van Asgreen. Het was uiteindelijk goed voor de tiende plaats, waarmee Van Baarle de beste Nederlander was. Ook Europees kampioen tijdrijden Stefan Küng haalde het niet. De Zwitser moest 17 seconden toegeven op de Deen.

Van Aert was op het eerste tussenpunt sneller dan Küng, die daar de beste tijd had. De Zwitser moest daarna tijd toegeven op Asgreen, maar Van Aert kon zijn marge op de Deen wel vasthouden. Op de finish hield hij met een gemiddelde van 51,492 kilometer per uur 21 seconden over op Asgreen. Van Aerts ploeggenoot Vingegaard werd derde in 36.25. De Deen van Jumbo-Visma won zelfs nog 35 seconden op Pogacar, die als achtste over de finish kwam, maar zijn gele trui geen moment in gevaar zag komen.