Van Aert: deze overwinning is onbetaalbaar

Foto: ANP

Wout van Aert verraste zichzelf met zijn overwinning op de Champs-Élysées in de slotetappe van de Ronde van Frankrijk. “Dit is geweldig”, zei de Belgische renner van Jumbo Visma, nadat hij de Britse favoriet Mark Cavendish had afgetroefd. “Deze Tour is echt een rollercoaster geweest. Maar om het af te maken met zo’n weekend, is ver boven de verwachtingen.”

Van Aert won zaterdag al de tijdrit en was ook succesvol in de bergen. Hij zal snel moeten omschakelen naar de Olympische Spelen. Hij vliegt zondagavond nog naar Tokio. “Ik heb mezelf wel een beetje in de problemen gebracht, want ik moet nu natuurlijk allerlei interviews doen. Maar we zullen wel kijken hoe het daar gaat. Deze overwinning is onbetaalbaar.”

Hij betrok zijn ploeg, die in het begin van de Tour ook veel tegenslag kende, en Mike Teunissen nadrukkelijk in zijn succes. “Ik wil mijn kleine team en Mike Teunissen bedanken. Hij heeft mij perfect in de positie gebracht. Het is ook klasse van de ploeg.”

De Deen Michael Mørkøv, ploeggenoot van Mark Cavendish, werd geroemd als de best sprintaantrekker in deze Tour, maar volgens de Belgische ritwinnaar was Teunissen in Parijs de grote man. “Die prijs gaat vandaag zeker naar Mike, want hij heeft hier vijftig kilometer met mij rondgereden. Ik bleef kalm, want ik had het volste vertrouwen in hem. Ik heb gewacht totdat hij zei dat we moesten gaan. Zijn voorbereiding was geweldig.”

Van Aert had zondagochtend de motivatie gekregen om voor de zege te gaan in de slotetappe. “De Champs-Élysées is speciaal. Ik wilde meedoen omdat ik die ooit eens op mijn palmares wilde hebben. Maar vanmorgen dacht ik dat mocht het lukken om te winnen, het uniek is om twee ritten in het slotweekend te winnen en drie verschillende typen ritten in de Tour te winnen. Dat was ook de motivatie.”