Eerste zege voor Jakobsen sinds terugkeer na zware blessure

Foto: ANP

De Nederlander Fabio Jakobsen heeft de tweede etappe in de Ronde van Wallonië gewonnen. In een massasprint was hij de Colombiaan Fernando Gaviria en de Belg Amaury Capiot te snel af. De etappe, met start en aankomst op het circuit van Zolder, was 120 kilometer lang.

Voor de wielrenner van de ploeg Deceuninck – Quick-Step is het de eerste zege na zijn zware valpartij in augustus vorig jaar in de Ronde van Polen. Toen werd hij in volle sprint ten val gebracht door landgenoot Dylan Groenewegen, die daarvoor een schorsing van negen maanden kreeg. Dinsdag was het opmerkelijk genoeg Groenewegen die de eerste etappe in deze ronde won. Het was de eerste zege voor de Jumbo-Visma-renner sinds de terugkeer van zijn schorsing.

“Ik ben erg blij dat ik weer kan winnen,” reageerde Jakobsen. “Ik ben veel dank verschuldigd aan mijn team, mijn familie en de medische staf die me heeft behandeld. Zonder hen had ik nooit in Zolder gestaan en had ik nooit meer gewonnen. Het was een heel moeilijke periode voor mij. Ik denk dat ik mag zeggen dat ik terug ben, ik ben opnieuw een sprinter.”

“Gefeliciteerd @FabioJakobsen respect dat je er weer staat”, twitterde Groenewegen na afloop. Over zijn eigen optreden in Zolder (15e) was hij niet te spreken. “De timing voor de sprint was niet goed. Ik was een beetje laat”. Groenewegen bleef wel leider in het algemeen klassement met dezelfde tijd als Jakobsen.

De Ronde van Wallonië is een vijfdaagse rittenkoers. De etappe van woensdag zou normaal gereden worden tussen Verviers en Herve, maar werd vanwege de zware overstromingen van vorige week verplaatst naar het circuit van Zolder, waar de renners dertig ronden van vier kilometer aflegden.