Olympische Spelen in 2032 in Australische Brisbane

Foto: ANP

De Olympische Spelen zijn in 2032 in de Australische stad Brisbane. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend bij de Spelen in Tokio, die vrijdag officieel worden geopend.

Het IOC liet begin dit jaar al weten dat Brisbane de zogenaamde voorkeurskandidaat was. Dit systeem is ingevoerd om te voorkomen dat steden die een bid uitbrengen grote hoeveelheden geld uitgeven om zich te profileren. In het verleden zijn diverse IOC-leden omgekocht. Jakarta, Doha, Istanbul, Boedapest, New Delhi, Sint-Petersburg en Chengdu hadden ook interesse getoond om de Spelen van 2032 te organiseren.

“De keuze voor Brisbane en Queensland geeft aan dat we erop vertrouwen dat de stad geweldige Spelen en Paralympische Spelen zal organiseren in 2032. We hebben veel positieve geluiden gehoord van de IOC-leden en internationale sportbonden de afgelopen maanden”, aldus IOC-voorzitter Thomas Bach.

Ook Nederland is enthousiast over de keuze voor Brisbane. “Goed om te zien dat de Spelen van Brisbane onder andere tot doel hebben om sport voor iedereen mogelijk te maken”, reageerde algemeen directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF. Het nieuws over de toewijzing van de Spelen werd in Brisbane gevierd met vuurwerk.

Het is de derde keer dat Australië als gastheer fungeert van de Spelen na Sydney in 2000 en Melbourne in 1956. De Spelen in 2024 zijn in Parijs en vier jaar daarna in Los Angeles.