Van den Hoogenband: alles onder controle, ondanks besmettingen

Foto: ANP

Hoewel de Nederlandse sportploeg in Japan al voor de start van de Olympische Spelen te maken heeft met drie coronabesmettingen, maakt chef de mission Pieter van den Hoogenband zich geen zorgen. “We hebben het echt onder controle”, zei hij een dag voor de opening van de Spelen in Tokio. “Ik bespeur ook niet iets van paniek of enorme stress binnen de ploeg.”

Woensdag bleek dat skateboardster Candy Jacobs positief is bevonden op het coronavirus. Een dag later volgden taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg, dat anoniem wil blijven.

“Dit is een scenario waar we eigenlijk al rekening mee hadden gehouden”, aldus Van den Hoogenband. “We hebben dit natuurlijk liever niet. Maar ook hier zijn we op voorbereid.” De maatregelen in het olympisch dorp aanscherpen is volgens de chef de mission niet nodig. “Iedereen weet dondersgoed hoe het playbook eruitziet en wat de maatregelen zijn. Natuurlijk proberen we die perfect na te leven. Maar dat deden we hiervoor ook al.”

De oud-topzwemmer, die zelf drie olympische titels pakte, bekende dat TeamNL “twee zware dagen” achter de rug heeft met drie besmettingen. “In de eerste plaats is het voor de betrokkenen verschrikkelijk. Candy ziet de kans voorbij gaan om hier als debutant in actie te komen. Reshmie heeft twee jaar geknokt om hier te komen. En dan is het al klaar voordat het begint. De regels worden strak gehanteerd en ze zijn er om ons te beschermen. Daar hebben zij echter niets aan. Voor hen is het al voorbij voordat het begon. Dat is keihard.”

Alle Nederlandse sporters zijn voor vertrek drie keer getest op het coronavirus. In Japan moeten ze iedere dag een buisje met speeksel inleveren voor controle. Van den Hoogenband wilde niet speculeren over de vraag hoe de besmettingen dan toch ontstaan zijn.

Volgens sportkoepel NOC*NSF is het min of meer uitgesloten dat meer sporters uit de ploeg in quarantaine moeten omdat ze door de organisatie als ‘close contact’ worden gezien. Dat is volgens het officiĆ«le playbook met de coronaregels het geval als iemand meer dan een kwartier zonder mondkapje op binnen 1 meter is geweest van een positief getest persoon. “We hebben de sporters nogmaals verteld dat het dragen van een mondkapje cruciaal is”, aldus een woordvoerder van NOC*NSF. “Daarmee sluit je bijna helemaal uit dat je als ‘close contact’ wordt gezien.”