Broenink en Twellaar roeien olympisch record in dubbeltwee

Foto: ANP

De roeiers Melvin Twellaar en Stef Broenink hebben zich bij de Olympische Spelen in Tokio overtuigend geplaatst voor de halve finales van de dubbeltwee. Het Nederlandse duo zette op de Sea Forest Waterway zelfs een olympisch record op de klokken. Ze roeiden in een tijd van 6.08,38 naar de eerste plaats in hun serie.

Twellaar en Broenink, die op de EK eerder dit jaar in Varese zilver veroverden, verbeterden de tijd van de Franse dubbeltwee. Die kwam in de eerste heat uit op 6.10,45 en was al sneller dan het oude olympisch record van 6.11,30 van de Spelen in Londen 2012.

“Die tijd hadden we niet echt verwacht, want er stond een fikse zijwind. Maar het zegt ons nog niet zoveel. We zijn daar niet mee bezig. Belangrijker is dat we in de volgende race de finale halen”, zei Broenink. “Dit zijn de Olympische Spelen en dan kan het zomaar dat je door de spanning wordt bevangen of je door bijzaken laat afleiden, maar het ging heel goed. Vooral de start. Daar hebben we natuurlijk honderden keren op geoefend, maar het moet maar ook lukken op het moment dat het echt moet.”

Roos de Jong en Lisa Scheenaard plaatsten zich ook voor de halve finales van de dubbeltwee. De Nederlandse vrouwen wonnen hun heat in 6.49,90.