Duizenden Japanners verzamelen zich om Olympisch Stadion

Foto: ANP

Duizenden Japanners hebben zich verzameld rond het Olympisch Stadion in Tokio, waar de Olympische Spelen worden geopend. Langs de weg die om het stadion loopt, staan ondanks de coronamaatregelen vele belangstellenden dicht bij elkaar. Vermoedelijk willen zij buiten toch iets meekrijgen van de ceremonie en een glimp opvangen van de olympische vlam, die tijdens de opening aankomt in het stadion.

Er zijn ook tientallen Japanners die luidkeels protesteren tegen het doorgaan van de Spelen. Ze roepen leuzen die zijn gericht tegen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en tegen de Spelen. De politie is paraat, maar grijpt niet in. In het stadion zijn de protesten duidelijk hoorbaar.

De openingsceremonie wordt in een vrijwel leeg stadion gehouden, met alleen hoogwaardigheidsbekleders en journalisten op de tribunes. Het stadion, dat plaats biedt aan bijna 70.000 mensen, is grotendeels leeg. Vanwege het coronavirus zijn alle sportevenementen in Tokio zonder publiek.

Aan het begin van de openingsceremonie werd na de binnenkomst van de Japanse keizer Naruhito en IOC-voorzitter Thomas Bach een moment stilte gehouden. Niet alleen voor de slachtoffers van het coronavirus, maar ook ter nagedachtenis aan de elf Israëlische sporters die tijdens de Spelen van 1972 in München werden vermoord door Palestijnse terroristen. De families van de overledenen hadden het IOC al vaak verzocht om tijdens een openingsceremonie een minuut stilte te houden. Lang tevergeefs, maar vrijdag in Tokio gebeurde dat alsnog.

De regisseurs hebben de ceremonie vrij sober gehouden in verband met de pandemie waar de wereld al bijna 1,5 jaar mee te maken heeft. Desondanks knalde er tijdens de opening ook regelmatig vuurwerk vanaf het dak van het stadion de lucht in.