Eerste olympische zwemtitel in Tokio naar Amerikaan Kalisz

Foto: ANP

De Amerikaanse zwemmer Chase Kalisz heeft op de Olympische Spelen de eerste gouden medaille in het Tokyo Aquatics Centre veroverd. De 27-jarige Kalisz won in de Japanse ochtend de 400 meter wisselslag in 4.09,42, voor zijn landgenoot Jay Litherland (zilver in 4.10,28) en Brendon Smith uit Australië (4.10,38).

Kalisz bouwde op de derde 100 meter – de schoolslag – een forse voorsprong op en hield stand op de afsluitende twee banen vrije slag. De Amerikaan, die vanaf de tribune fanatiek werd aangemoedigd door zijn teamgenoten, volgt de Japanner Kosuke Hagino op als olympisch kampioen op de 400 wissel. Bij de Spelen van Rio 2016 eindigde Kalisz als tweede achter Hagino.

Arjan Knipping bleef zaterdagavond steken in de series van de 400 wissel. De Nederlander zette met 4.15,83 de zeventiende tijd neer.

Bij de vrouwen ging het goud op dit onderdeel naar de Japanse Yui Ohashi. De 25-jarige Japanse zegevierde in 4.32,08, voor de Amerikaanse zwemsters Emma Weyant (zilver) en Hali Flickinger (brons). De 25-jarige Ohashi barstte in tranen uit nadat ze het gastland de tweede gouden medaille van deze Spelen had bezorgd.

De Tunesiër Ahmed Hafnaoui zorgde voor een stunt op de 400 vrij. De 18-jarige Hafnaoui, die zich als laatste had geplaatst voor de finale, zwom in baan 8 naar het goud in 3.43,36. Het betekende voor de Tunesische tiener zijn eerste medaille op een groot toernooi.