Loopbaan Bertens ten einde na verlies in dubbelspel

Foto: ANP

De loopbaan van Kiki Bertens is ten einde. Samen met Demi Schuurs slaagde ze er op de Olympische Spelen niet in de kwartfinales te bereiken van het dubbelspel. Het als derde geplaatste koppel verloor in de tweede ronde met 6-2 3-6 10-7 van de Russinnen Veronika Koedermetova en Jelena Vesnina.

Bertens en Schuurs zouden beiden hun opwachting maken in het gemengd dubbelspel, maar na de positieve coronatest van Jean-Julien Rojer zit het toernooi er voor de Nederlandse tennisafvaardiging op. Ze hebben zich teruggetrokken uit het gemengd dubbelspel. Bertens had voor het vertrek naar Japan aangekondigd dat ze bij de Spelen haar laatste wedstrijden zou tennissen.

Binnen een half uur hadden Bertens en Schuurs de eerste set verloren. Ze werden flink onder druk gezet door de Russische combinatie, onlangs nog finalist op Wimbledon. In de tweede set wisten Bertens en Schuurs hun niveau op te krikken en nadat ze de tegenstandsters van 5-1 hadden laten terugkomen tot 5-3, haalden ze de set binnen.

In de beslissende matchtiebreak kwamen Koedermetova en Vesnina met 8-4 voor. Na een reeks fraaie punten van Schuurs werd het nog 8-7, maar de twee laatste punten gingen naar de Russinnen, die het afmaakten met een sterke service.

Bertens en Schuurs boekten zondagavond nog een zege op de Franse combinatie Kristina Mladenovic/Caroline Garcia. Waar ze in die partij nog zeer energiek oogden, maakten ze maandag een matte indruk.

Voor Bertens en Schuurs was het hun eerste gemeenschappelijke deelname aan de Spelen. Bertens was ook van de partij op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016, Schuurs maakte haar debuut.

De 29-jarige Bertens, die tien WTA-titels veroverde, is de voormalig nummer 4 van de wereld. Ze reikte in 2016 tot de halve finales van Roland Garros.