Van der Poel haalt einde niet, olympische titel voor Pidcock

Foto: ANP

Mathieu van der Poel heeft op de Olympische Spelen zijn droom niet kunnen waarmaken. De Nederlandse alleskunner op de fiets had zijn zinnen gezet op de titel in het mountainbiken, maar schakelde zichzelf door een val in de eerste ronde feitelijk al uit. Hij kwam nooit meer in de buurt van de concurrenten en gaf twee ronden voor het einde op.

De strijd om de medailles werd met overmacht in zijn voordeel beslist door Thomas Pidcock. De pas 21-jarige Brit, net als Van der Poel ook actief als veldrijder en wegrenner, kwam alleen aan. Achter hem pakte de Zwitser Mathias Flückiger zilver. Het brons ging naar de Spanjaard David Valero Serrano. Milan Vader, de tweede Nederlander in de wedstrijd, werd tiende.

Vader kende een bliksemstart en reed ook nog voor Van der Poel toen diens lot werd bezegeld. De jonge Zeeuw probeerde aan te klampen en reed na twee ronden nog kort achter een viertal met latere winnaar Pidcock, die vanaf de vierde startrij meteen vaar voren was gestoven.

Terwijl Van der Poel steeds meer terrein verloor was alleen Flückiger nog in staat de Brit te volgen. In de vierde ronde zette Pidcock, op de weg dit jaar winnaar van de Brabantse Pijl en tweede in de Amstel Gold Race, ook de Zwitser op achterstand en werd het alleen nog bij de strijd om het brons spannend. Valero Serrano schudde titelverdediger Nino Schurter uit Zwitserland op het laatst van zich af.

Pidcock, op de weg het afgelopen jaar debuterend voor Ineos, noemde het haast surrealistisch dat hij nu een gouden medaille om de hals had hangen. “Ik realiseerde me afgelopen week dat ik nu een olympiër ben. Ik vond dat al een prestatie op zich. Ik ging deze wedstrijd in om te winnen, maar prentte mezelf wel in rustig te blijven. Het is bijzonder te voelen dat een heel land achter je staat.”

Pidcock gaat in het najaar weer veldrijden. “Ik doe de eerste wereldbekercrossen in Amerika, neem daarna een pauze en rijd dan weer vanaf kerst tot en met het WK.” Daarna zal hij, net als Van der Poel, weer de weg combineren met de mountainbike, nu wel als olympisch kampioen.