Dressuurploeg besluit landenwedstrijd Spelen als vijfde

Foto: ANP

De Nederlandse dressuurequipe is als vijfde geëindigd in de landenwedstrijd op de Olympische Spelen van Tokio. Die positie bezette TeamNL al nadat Marlies van Baalen en Hans Peter Minderhoud in actie waren gekomen. Edward Gal slaagde er in de avondsessie niet in Nederland nog een plaatsje te doen stijgen. In Rio eindigde het team nog als vierde. Het goud was voor Duitsland, voor de negende keer sinds 1984. Alleen Groot-Brittannië wist in 2012 in het eigen Londen de Duitse overheersing te doorbreken.

Gal kwam met de 9-jarige hengst Total US, nakomeling van de legendarische Totilas, uit op een score van 79,894 procent. “Een mooie score voor zo’n jong paard dat na het NK pas zijn tweede Grand Prix Special van zijn leven rijdt”, oordeelde Gal, die woensdag net als Minderhoud nog de kür rijdt voor de individuele prijzen. Gal won eerder brons met het team op de Spelen van Londen 2012.

Het podium was qua samenstelling hetzelfde als bij Rio 2016. Alleen was het zilver nu voor het Amerikaanse team, dat dankzij amazone Sabine Schut-Kery Groot-Brittannië nog passeerde.