Zonder Biles moet turnteam VS goud aan Rusland laten

Foto: ANP

Zonder superster Simone Biles heeft de turnploeg van Verenigde Staten het olympisch teamgoud dinsdag aan Rusland moeten laten. De bijdrage van Biles was slechts één paardsprong. Daarna hield ze het verder “om medische redenen” voor gezien. In hoeverre dat gevolgen heeft voor de toestelfinales en de ‘goldrush’ die ze voor ogen had in Tokio is nog onduidelijk. Zelf zei ze later dat ze “mentale problemen” had.

De Russische equipe profiteerde. Vladislava Oerazova, Viktoria Listoenova, Angelina Melnikova en reserve Lilia Achaimova stonden na de vier onderdelen op 169,528 punten, goed voor de eerste olympische titel bij de vrouwen in 29 jaar. De Amerikaansen, zegevierend in 2012 en 2016, kwamen niet verder dan 166,096. Het brons was voor Groot-Brittannië. Nederland haalde de finale niet.

Het raadselachtige vertrek van Biles was het gesprek van de dag in de olympische turnhal. De 24-jarige Amerikaanse kreeg voor haar sprong slechts 13,766 punten van de jury, voor haar doen ongebruikelijk laag. Ze ging weg in gezelschap van de ploegarts, maar kwam niet veel later terug met een bandage om het rechterbeen. Op de startlijst kreeg ze een R achter haar naam, reserve. Jordan Chiles verving haar.

Biles kon zondag bij de kwalificaties ook al niet imponeren, maar schaarde zich wel bij de beste acht op vloer, balk, brug en sprong. Een dag later beklaagde ze zich op Instagram over de enorme druk. “Ik voel me echt alsof ik momenteel de last van de hele wereld op mijn schouders heb. Ik borstel het weg en wek de indruk dat het geen invloed op me heeft, maar verdorie, soms is het hard hahaha. Olympia is geen grapje”.

Dinsdag waren de demonen in haar hoofd kennelijk terug, al postte de viervoudig olympisch kampioene enkele uren voor de teamfinale nog een videoclip, waarop ze in turnpakje voor de spiegel is te zien. Haar droom in Tokio zesmaal goud te halen zal door het zilver in de teamwedstrijd niet uitkomen. Het is afwachten hoeveel er dan wel bijkomen.