Van Dijke naar halve finales olympisch judotoernooi

Foto: ANP

Judoka Sanne van Dijke heeft zich op de Olympische Spelen verzekerd van een plek in de halve finales. De 26-jarige debutante was bij de laatste acht in een spannend en lang duel de meerdere van de Italiaanse Alice Bellandi.

Van Dijke, eerder op de dag te sterk voor Gulnoza Matniyazova uit Oezbekistan, versloeg Bellandi in de golden score op ippon. De verlenging duurde 2 minuten en 44 seconden. Vlak voor het ingaan van de golden score scoorde Bellandi een waza-ari, maar na het bekijken van de beelden kreeg ook Van Dijke een waza-ari toegekend. Van Dijke is de nummer 3 van de wereld, Bellandi staat 30e op de mondiale ranglijst.

De halve finales zijn woensdag vanaf 10.00 uur Nederlandse tijd. Van Dijke neemt het daarin op tegen Michaela Polleres uit Oostenrijk, die achtste staat op de wereldranglijst.

Van Dijke kan de Nederlandse judoploeg in Tokio de eerste olympische medaille bezorgen. Tornike Tsjakadoea (tot 60 kilogram) en Juul Franssen (tot 63 kilogram) grepen net naast een bronzen plak.

Noël van ’t End slaagde er in de klasse tot 90 kilogram niet in zich bij de laatste vier te scharen. Hij verloor in de kwartfinales van de Turk Mihael Zgank en is veroordeeld tot de herkansingen.