Zwemmer Kamminga naar olympische finale 200 meter schoolslag

Zwemmer Arno Kamminga kan donderdag zijn tweede medaille veroveren op de Olympische Spelen. De 25-jarige Katwijker plaatste zich op overtuigende wijze voor de finale van de 200 meter schoolslag. Kamminga won maandag zilver op de 100 school.

De houder van het Nederlands record (2.06,85) tikte in de eerste halve finale als eerste aan in 2.07,99, iets minder snel dan in de series (2.07,37). Net als de avond ervoor lag Kamminga in het eerste deel van de race voor op het schema van het wereldrecord van de Rus Anton Tsjoepkov (2.06,12), maar na ruim 100 meter moest hij dat schema loslaten.

In de tweede halve finale waren de Australiër Isaac Stubblety-Cook (2.07,35) en de Brit James Wilby (2.07,91) sneller dan Kamminga, die zich zo als derde plaatste voor de strijd om de medailles. De finale van de 200 school staat in de Nederlandse nacht van woensdag op donderdag om 03.44 uur op het programma.

Adam Peaty, de Brit die al jaren de 100 meter schoolslag domineert en maandag ook zijn olympische titel prolongeerde, doet niet mee aan de dubbele afstand. Het belooft een open strijd om het goud te worden tussen heel wat kanshebbers, onder wie Kamminga. De olympisch kampioen van Rio 2016, Dmitri Balandin uit Kazachstan, wist zich niet bij de beste acht te zwemmen. Balandin eindigde in de halve finales op de elfde plaats in 2.09,22.