Italiaan Jacobs volgt Bolt op als olympisch kampioen 100 meter

Foto: ANP

De Italiaanse sprinter Lamont Marcell Jacobs is de opvolger van de Jamaicaan Usain Bolt als olympisch kampioen op de 100 meter. De 26-jarige atleet, geboren in El Paso als zoon van een Texaanse vader en Italiaanse moeder, finishte zondag in de finale na 9,80 seconden en bleef daarmee de Amerikaan Fred Kerley (9,84) en de Canadees André de Grasse (9,89) verrassend voor.

De Brit Zharnel Hughes maakte een valse start en werd meteen uit de strijd genomen. Na het volgende startschot was het veld wel goed weg. Dat gold in het bijzonder voor Jacobs, de eerste Italiaan ooit in de finale van het hoofdnummer van de atletiek. Hij behield in de slotfase zijn voorsprong op de aandringende Kerley en scherpte zijn Europese record uit de halve finales (9,84) nog iets verder aan.

De Grasse had genoeg over om de Zuid-Afrikaan Akani Simbine naast het erepodium te houden. Hij was in Rio deJaneiro ook al goed voor brons. De Chinees Su Bingtian en de Amerikaan Ronnie Baker, die met persoonlijke records van 9,83 in de halve finale de meeste aandacht op zich vestigden, konden in de eindstrijd niet nogmaals imponeren. Ze bleven nog wel net binnen de 10 seconden. De Nigeriaan Enoch Adegoke haalde de eindstreep niet door een blessure.

Hoewel de meeste finalisten zich in Tokio verbeterden op de 100 meter lijkt het wereldrecord van Bolt (9,58) voorlopig uit beeld.