Atlete Hassan wint afgetekend Engelse mijl in Brussel

Foto: ANP

Atlete Sifan Hassan heeft bij de Memorial Van Damme in Brussel met overmacht de Engelse mijl gewonnen. De tweevoudig winnares van olympisch goud in Tokio finishte in de Belgische hoofdstad ver voor de rest van het veld in 4.14,74, verreweg de beste seizoensprestatie op de afstand van 1609 meter, die niet zo vaak wordt gelopen.

Het wereldrecord staat ook op naam van Hassan, 4.12,33. Dat liep ze in 2019 in Monaco. “Dat zat er nu niet in”, reageerde ze bij Sporza. “Helaas. Maar ik ben blij dat ik hier gelopen heb, ik voelde me goed en het ging goed. Helaas zat er net niet meer in. Nu nog één wedstrijd binnenkort en dan twee maanden vakantie. Ik ben daar wel aan toe.”

Blij was ze vooral met de entourage bij de wedstrijd in de Diamond League. “De aanmoedigingen van het publiek waren fantastisch, vooral omdat we bijna twee jaar in lege stadions hebben gelopen. Het gaf me bovendien een heel speciaal gevoel dat er veel Nederlanders voor mij hier naar toe waren gekomen.”

Aanvankelijk was Hassan van plan in Brussel een poging te wagen het wereldrecord op de 10 kilometer te verbeteren, maar daar zag ze vanaf. Ze was vermoeid na drie finales in Tokio. Hassan had het record op de langste baanafstand dit jaar al kortstondig in bezit.

Liemarvin Bonevacia werd in Brussel vierde op de 400 meter, in 45.00. De race werd gewonnen door de Amerikaan Michael Cherry, in 44.03.