Wielrenster Van Dijk verovert Europese titel op de weg

Foto: ANP

Wielrenster Ellen van Dijk heeft de Europese titel op de weg veroverd. De Nederlandse kwam solo over de finish in het Italiaanse Trente. De 34-jarige Van Dijk won donderdag al zilver op de individuele tijdrit van de Europese kampioenschappen.

De Duitse Liane Lippert eindigde als tweede op 1.18 van Van Dijk. Ze was de snelste van een groepje van acht achtervolgsters. Rasa Leleivytė uit Litouwen kwam als derde over de finish. Demi Vollering sprintte naar een vijfde positie. Annemiek van Vleuten kon leven met een negende plaats. Ze kwam juichend over de finish vanwege de winst van Van Dijk.

Van Dijk erkende na haar zege dat ze vooral met ambities voor de tijdrit naar Italië was gekomen. “De beste dingen gebeuren kennelijk als je geen plannen maakt”, zei ze lachend aan de finish. Ik focuste me alleen op de tijdrit en was hier om de Nederlandse ploeg te ondersteunen en de koers hard te maken. Nu ben ik plotseling Europees kampioen. Ik ben vooral met stomheid geslagen.”

Van Dijk reed een bekeken race op een parcours van acht ronden van ruim 13 kilometer. Ze ging mee in een kopgroep en loste 23 kilometer voor de finish haar overgebleven Italiaanse medevluchter Soraya Paladin. Van Dijk moest donderdag tijdens de tijdrit haar meerdere erkennen in de Zwitserse Marlen Reusser.

Van Dijk trad in de voetsporen van Van Vleuten, die vorig jaar Europees kampioen werd. Marianne Vos leek ook een van de kanshebbers voor de Europese titel. Ze was echter niet in goede vorm en moest het peloton 48 kilometer voor de finish laten gaan.