‘Gouden’ Duitse dressuuramazone Werth gaat na Parijs 2024 stoppen

Foto: ANP

De Duitse dressuuramazone Isabell Werth, de meest succesvolle ruiter ter wereld, gaat toewerken naar haar afscheid. De 52-jarige Werth liet in Duitse media weten dat de Olympische Spelen van Parijs in 2024 min of meer het eindpunt van haar carrière worden.

“Dan ben ik 55 en is mijn actieve carrière wel voorbij. Ik ga me dan langzaam maar zeker terugtrekken uit de topsport”, aldus Werth, die zeven keer olympisch goud won. “Of het 2024 of 2025 wordt, daar ga ik nog goed over nadenken. Ik wil geen kampioenschappen meer rijden als ik 60 of 65 jaar ben.”

Werth werd ook negen keer wereldkampioen en 21 keer Europees kampioen. De Duitse debuteerde eind jaren tachtig op een groot toernooi. Haar eerste olympische medailles pakte ze op de Spelen van 1992 in Barcelona: goud in de landenwedstrijd en zilver individueel. Afgelopen zomer in Tokio werd ze voor de zesde keer olympisch kampioene met het Duitse team. Werth was één keer individueel de beste, in 1996 in Atlanta. Daarna ging het goud drie keer op rij naar Anky van Grunsven, die met haar paarden Bonfire en Salinero jarenlang de grootste concurrente van Werth was. De Duitse moest in Tokio achter haar landgenote Jessica von Bredow-Werndl weer genoegen nemen met zilver.