LeBron James dacht aan overstap van NBA naar American football

Foto: ANP

LeBron James behoort al jaren tot de grootste sterren in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA, maar de 36-jarige Amerikaan had ook zomaar nu als American footballer in de NFL kunnen spelen. De vedette van Los Angeles Lakers bekende op ESPN dat hij in 2011, toen de NBA maanden stil lag vanwege een cao-conflict, dicht bij een ‘switch’ van basketballer naar American footballer was. James kreeg in die tijd naar eigen zeggen aanbiedingen uit de NFL van Dallas Cowboys en Seattle Seahawks.

“Mijn bloed ging er sneller door stromen”, aldus de superster van de NBA. “Ik zag mezelf in mijn hoofd op zondagen al op het football-veld staan. Ik heb er ook zeker over nagedacht. Ik heb nog steeds de shirtjes die eigenaar Jerry Jones van Dallas Cowboys en coach Pete Carroll van Seattle Seahawks me toen stuurden.”

Tien jaar geleden leidde een conflict in de NBA tussen clubeigenaren en de spelersvakbond over een collectieve arbeidsovereenkomst tot een zogeheten lock-out. Die duurde maar liefst 161 dagen. Het seizoen begon pas eind december, ruim twee maanden later dan normaal, en moest flink worden ingekort. James pakte dat seizoen met Miami Heat zijn eerste titel in de NBA. De Amerikaan werd daarna nog drie keer kampioen, in 2013 (opnieuw met Miami Heat), 2016 (met Cleveland Cavaliers) en 2020 (met de Lakers).