Judoka Tsjakadoea als enige olympiër naar Grand Slam in Parijs

Foto: ANP

Als enige lid van de olympische ploeg van afgelopen zomer doet judoka Tornike Tsjakadoea komend weekeinde mee aan de prestigieuze Grand Slam in Parijs. De 25-jarige Fries komt uit in de klasse tot 60 kilogram. De Nederlandse judobond stuurt in totaal dertien sporters naar de Franse hoofdstad.

Tsjakadoea debuteerde in Tokio op de Spelen. Hij stuntte in de tweede ronde door de nummer 1 van de plaatsingslijst te verslaan. De Nederlander verloor daarna in de kwartfinales, maar mocht via de herkansingen alsnog om brons vechten. Tsjakadoea moest het in de golden score afleggen tegen Yeldos Smetov uit Kazachstan. Hij komt in Parijs voor het eerst sinds de Spelen weer in actie.

De andere Nederlandse judoka’s die in Japan waren, ontbreken op de Grand Slam. Onder anderen Amber Gersjes, Pleuni Cornelisse, Geke van den Berg, Karen Stevenson, Simeon Catharina en Jur Spijkers verschijnen wel op de tatami. Zij wonnen onlangs nog een medaille op de Grand Prix in Zagreb. Stevenson (-78 kilogram) en Spijkers (+100 kilogram) pakten daar goud.