Jumbo-Visma denkt ‘brede ploeg’ nodig te hebben in Tour van 2022

Foto: ANP

Jumbo-Visma gaat volgend jaar met een wielerploeg met ‘brede kwaliteiten’ naar de Tour de France. Dat zegt sportief directeur Merijn Zeeman in reactie op het etappeschema van de Ronde van Frankrijk van 2022. “Om de Tour te winnen heb je een team nodig dat goed is op verschillende terreinen”, zegt Zeeman. “Er zijn minder sprintkansen dan vorig jaar. Er zit elke dag wel iets in wat specifieke kwaliteiten vraagt en schiftingen kan opleveren.”

Volgens Zeeman is het een mooie en gevarieerde Tour. Die start met drie etappes in Denemarken. Met de Deen Jonas Vingegaard eindigde de ploeg, waar kopman Primoz Roglic vanwege blessures door een valpartij afstapte, afgelopen zomer als tweede. “Vingegaard was vorig jaar de revelatie van de Tour. We hebben helemaal nog niet gesproken over de samenstelling van onze ploeg, maar de kans is groot dat Jonas er naartoe gaat”, zei Zeeman. “Dat zou heel speciaal zijn voor hem.”

De sportief directeur verwacht een hectische eerste week. “Die kenmerkt zich door de tijdrit, wind en kasseien. Als we een klimmersploeg opstellen, kun je in de eerste week al in de problemen komen”, zegt hij. “La Planche des Belles Filles is ook een echte scherprechter omdat de aankomst weer op het grindpad ligt. Daar kunnen net als in 2019 grote verschillen ontstaan. In de Alpen valt me op dat we twee keer de Galibier over gaan, dus we rijden daar veel op hoogte.”

Zeeman verwacht dat het venijn in de staart zit. “We sluiten af met een tijdrit van 40 kilometer, wat behoorlijk lang is. Met dit parcours kunnen er echter ook al vroeg grote verschillen ontstaan. Met de inzichten die we hebben, gaan we nu brainstormen over het team. De Tour de France is een hoofddoel, dus daar gaan we een goed plan voor maken.”