Schaatser Kramer eindigt in B-divisie als negende op 5000 meter

Foto: ANP

Schaatser Sven Kramer is bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in de Poolse stad Tomaszów Mazowiecki in de B-divisie als negende geëindigd. De drievoudig olympisch kampioen op de 5000 meter kwam tot een tijd van 6.30,09 minuten en was daarmee ruim 6 seconden langzamer dan de Noor Sander Eitrem, die de B-groep won in 6.23,73.

Marcel Bosker zette de derde tijd neer met 6.24,66. Hij moest ook de Noor Hallgeir Engebraten nog net voor laten gaan. Bosker en Engebraten reden net als Kramer en de Rus Danila Semerikov in de laatste rit.

Kramer, tienvoudig Nederlands kampioen op de 5000 meter, eindigde bij de NK afstanden als vijfde op de 5000 meter en plaatste zich daarmee net voor de wereldbeker. Evenals Bosker moest hij op de eerste 5000 meter starten in de B-groep, waarin met vier schaatsers in de baan wordt gereden. In de A-groep komen later op vrijdag Nederlands kampioen Jorrit Bergsma, Patrick Roest en Marwin Talsma in actie.

Kramer kon na afloop niet zeggen waar zijn matige tijd aan lag. “Ik kan niet meteen de vinger op de zere plek leggen, maar dit was gewoon niet goed genoeg”, reageerde hij via zijn ploeg. “Dat het beter moet is één ding wat zeker is. Daar heb ik nog zes weken de tijd voor.”

Alleen de winnaar in de B-divisie op de 5000 meter, de Noor Eitrem, heeft zich voor de A-divisie geplaatst voor de 10.000 meter. Die wordt volgende week in Stavanger in Noorwegen verreden.